Druhy kvašení

🔥 Jaký druh kvašení je pro vás ten pravý? 🔍🍺

Pokud si myslíte, že pivo je jen o barvě, zamyslete se znovu! Skutečnou magii piva tvoří druh jeho kvašení. Rozeznáváme celkem tři druhy – svrchní, spodní a spontánní. A právě ty dnes prozkoumáme! 🌟

1) Svrchně kvašená piva Při svrchním kvašení se využívají kvasinky ze rodu Saccharomyces cerevisiae subsp. cerevisiae, případně spontánní kvašení mléčnými či octovými bakteriemi. 🦠 Kvašení probíhá v rozmezí dvou až osmi dní při teplotě 18 až 22°C. Tímto způsobem vznikají většina pšeničných piv, piv typu ale nebo stout. Proces může probíhat v tancích či v láhvích, kde pivo dokvašuje první týden při teplotě až 20°C a další dva týdny zraje při teplotě okolo 10°C. 🍻

 2) Spodně kvašená piva Spodní kvašení probíhá za nižších teplot, pohybujících se mezi 7-15°C, a trvá sedm až dvanáct dnů. 🍂 Kvášení se provádí díky kvasinkám Saccharomyces cerevisiae subsp. Uvarum. Spodně kvašená piva jsou piva typu ležák nebo bock. Tento druh kvašení dává pivu jeho charakteristickou čistotu a svěžest.

3) Spontánně kvašená piva Tento historický způsob kvašení piva je opravdovou alchymií! 🍃 Kvašení probíhá díky tomu, co je ve vzduchu a co zůstane v sudu po předchozí várce. Vytvořit správné prostředí pro tuto technologii je mimořádně náročné a buduje se několik let. Výsledkem je ale jedinečné a velmi ceněné pivo.

Kvasnice je živý organismus – takže např. mráz je spolehlivě zahubí – dojde k potrhání jejich buněčných stěn, což je nevratný proces. Spodní kvasnice žije samotářským životem, pohybuje se volně v pivu. Ke svému růstu a množení potřebuje bílkoviny obsažené v pivní mladině. Zpracované cukry přeměňují na 1/3 alkoholu + 1/3 CO2 + 1/3 teplo. Piva spodně kvašená bývají jemné a uhlazené chuti.

Teď už víte, že druh kvašení je klíčovým faktorem, který ovlivňuje chuť a charakter vašeho oblíbeného piva. Tak který druh je váš favorit? 🍺🔥

ZávěremProbíhá kvašení pod cca 14–16 °C za využití spodních kvasinek? Pak není žádných pochyb o tom, že se jedná o spodní kvašení. Probíhá kvašení nad cca 16 °C (obvykle nad 18 °C) za použití svrchních kvasinek? Pak není pochyb o tom, že se jedná o svrchní kvašení. Pak ale existují i situace, kde se můžeme pohybovat někde mezi. Jasné ale je, že svrchními kvasinkami se kvasit spodně nedá 

Pokud vás tento příspěvek zaujal, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou, aby i oni objevili tajemství kvašení piva! 🍻💬